INTELLIO IVS4 újdonságai és fő funkciói

2016.11.28

Intelligens élőkép ÚJDONSÁG!

Az Intelligent Live View használatával a rendszer automatikusan azon kamerákat élőképét jeleníti meg számunkra a lehető legnagyobb méretben, melyen esemény történik. Amennyiben egyidejűleg mindössze egy cselekmény van folyamatban, úgy megfelelő beállítások esetén a megoldás az ehhez az egy eseményhez kapcsolódó személyt fogja mutatni, automatikusan váltva a kameraképek között, így követve az eseményt kiváltó személyt. Ezáltal tehát a teljes cselekmény automatikusan nyomon követhetővé válik a különböző kameraképek között. Az előkép minél proaktívabb követhetőségének érdekében a megjelenítendő kamerák előre definiálhatók, és a képosztás is automatikusan változik a maximális hatékonyság érdekében.

Kamerák közötti navigáció ÚJDONSÁG!

Az élőkép ellenőrzése közben, ha egy folyamatban lévő eseményt önállóan akarunk követni vagy más szögből is meg akarunk nézni, lehetőségünk van a kamerák között navigálni anélkül, hogy a tekintetünket akár csak egy pillanatra is le kellene vegyük a folyamatban lévő cselekményről. A kamerák közötti navigáció használatával ugyanis magán az élőképen jelennek meg a legközelebbi elérhető kamera elhelyezkedését jelölő nyilak, így egy szempillantás alatt a következő kamera képére tudunk váltani anélkül, hogy a kameralistában meg kellene keresni azt. A megoldás különösen hasznos az olyan nagy rendszerek esetében, mint a városi térfigyelés és a kiemelt épületkomplexumok védelme. Itt egy adott kereszteződés több kamera nézőpontjából is könnyen ellenőrizhetővé válik, egy menekülő elkövető pedig könnyedén követhető az utcák rengetegében. Ugyanígy a több emeletes épületeknél is megoldható a szintek közötti azonnali váltás, ha a keresett személy a lépcsőházon keresztül, az egyes emeletek között mozogva próbálna kikerülni a megfigyelő személyzet látóköréből.

Könyvjelző ÚJDONSÁG!

A könyvjelzők segítségével egy adott eseményhez kapcsolódó videórészlet megjelölhető, így az a későbbiekben könnyedén megtalálható, visszajátszható, exportálható anélkül, hogy újra időt kellene fordítani a visszakeresésre. A könyvjelzők az összesítő listán könnyedén áttekinthetők, és nem csak egy egyszerű videofelvételt tárolnak, hanem egy komplex, maximálisan négy kamera felvételeit összefűző összeállítást, amely a videókhoz tartozó pillanatfelvételeket, valamint a beállított detektorokat is tartalmazza.

Hosszú távú tárolás ÚJDONSÁG!

A Long-term storage funkcióval az előzőleg könyvjelzővel megjelölt időszakra vonatkozó kamerakép áthelyezhető a hosszútávú tárolóba, így az biztosítja, hogy a számunkra fontosnak vélt felvételek ne veszhessenek el, vagy ne törölje őket a rendszer a beállításoknak megfelelően. A Long-term storage funkcióval az előzőleg könyvjelzővel megjelölt időszakra vonatkozó kamerakép automatikusan áthelyeződik a hosszú távú tárolóba, így biztosítva, hogy a fontos felvételeket ne törölje a rendszer az elsődleges videóbuffer körbeírásakor. A long-term storage használható az eseményekhez tartozó videórészletek hosszú távú megőrzésére is, illetve arra is lehetőséget ad, hogy az eredeti felvételt egy alacsonyabb képfrissítési sebesség mellett, kisebb helyigénnyel őrizzünk meg.

És a már meglévő hasznos funkciók:

PTZ preset alapú felvétel visszajátszás

A városi térfigyelés során történő esemény-visszakeresést forradalmasítja a PTZ preset alapú visszajátszás funkció, mely esetében a kamerákon a preset pozíciók alapján történhet a rögzített felvételek megtekintése. A megfigyelő személyzetnek nem kell az őrjárat funkció miatt körbe-körbe forgó és eközben gyakran nem a megfelelő irányba forduló kamera felvételelei között megkeresni a megtekinteni kívánt eseményt, mert a videófelvételek a presetek alapján szűrhetőek. Tehát lehetőségük van az egyes kamera nézetek közül kiválasztani a számukra relevánsat, úgy nézve vissza a rögzített felvételeket, mintha az egy adott pozíciót megfigyelő fix kamera lenne, kiküszöbölve ezzel az őrjárat funkcióból származó zavaró hatást, ezáltal téve lényegesen hatékonyabbá és könnyebbé a PTZ kamerák által rögzített felvételek elemzését.

Intellio Viewer

A nagyítási és zoomolási funkciókat ellátó program az exportált videók lejátszása közben érhető el, és tovább növeli az esemény-visszakeresési hatékonyságot.

Megvalósulási dokumentáció készítő modul

A megvalósulási dokumentáció gyors és pontos elkészítéséhez nyújt segítséget az automatikus dokumentációkészítő modul, amely az üzemeltetők munkáját könnyíti meg. Az általában a rendszer átadásakor elkészízendő dokumentáció összeállítása sok munkát ró az üzemeltetőkre, mivel igen sokrétű információ összeállítását követeli meg. A modul elindításakor egy mindenre kiterjedő pillanatkép készül a rendszer aktuális működéséről, lejegyezve valamennyi fontos elemet, egy könnyen áttekinthető dokumentummá alakítva. Ez tartalmazza a rendszer minden komponensét, a teljes architektúrát, beállításait, a megadott jogosultsági szinteket, dokumentálja a kamerákat is, valamint egy rögzített pillanatképet is eltárol a kamera élőképéről.

Kameranevek szerinti gyorskeresése

Nagy rendszerek mindennapi kezelésében nyújt segítséget a kameranevek szerinti gyorskeresés, mellyel könnyen megtalálhatók a keresett kamerák nevük vagy csoportba rendezettségük alapján.

Csoportos kamera-beállítás

A rendszert beüzemelő mérnökök és az üzemeltetők számára nyújt segítséget, hogy az azonos kamerák beállítása nemcsak egyesével, de akár egyidejűleg, csoportosan is elvégezhető. Ezzel lényegesen könnyebbé válik egy átfogó, rendszer szintű módosítás valamennyi kamerán történő végrehajtása.

Intelligent Event Browser

Az egyik legkedveltebb szerveroldali megoldás, hogy akár több hetes időszak felvételén is pillanatok alatt megtalálható egy adott esemény. Az Intellio Smart Search megoldásának köszönhetően a rendszer automatikusan, másodpercek alatt megtalálja egy adott esemény felvételeit annak köszönhetően, hogy a visszakeresés esetében utólagosan is rendelkezésünkre áll az intelligens detektorok teljes palettája, abban az esetben is, ha azok beállítását a felvételek rögzítésekor esetlegesen elmulasztottuk. A keresés nagyfokú paraméterezhetőségével rengeteg idő spórolható meg, ráadásul lopás vagy egyéb bűncselekmény esetén a biztonsági személyzet reakcióideje jelentősen lecsökken, melynek köszönhetően nagymértékben megnő annak valószínűsége, hogy a tettes kézre kerüljön. A szoftver kezelőfelülete - a kamerából küldött metaadatok segítségével - minden eseményhez pillanatképeket jelenít meg, ezekre kattintva lejátszható az adott esemény.

Intelligent Object Search

Akár több hetes időszakban néhány kattintással megtudhatjuk és visszakereshetjük, hogy egy adott objektum mikor került a jelenlegi helyére vagy mikor mozdult el onnan, pl. egy festményt vagy más műtárgyat mikor vittek el, vagy egy autó mikor érkezett és távozott.

Intelligent Motion Search

A rendszer a kamerákból érkező metaadatok alapján keres mozgást, így nem kell egy hosszú időszakot végigböngészni: az eredmény másodpercek alatt rendelkezésünkre áll, mivel a rendszer csak azokat a képeket jeleníti meg a keresőfelületen, melyeknél mozgás van.

Terhelésmegosztás

Az Intellio megfigyelőrendszer kimagasló megbízhatósággal rendelkezik, a redundáns megoldásoknak köszönhetően a keresett képek sem áramkimaradás, sem a szerver meghibásodása esetén sem vesznek el. Az Intellio rendszer úgy biztosít hibatűrő működést, hogy nincs szükség plusz hardvereszköz beiktatására.

IntelliZoom

Kliensoldali automatikus mozgáskövető és ráközelítő funkció. A megfigyelő személyzet beavatkozása nélkül is kinagyítja a mozgás területét. A funkció a tárolást nem érinti.

Dinamikus visszajátszás

A visszajátszás sebességének dinamikus vezérlésére szolgáló, kényelmes kezelést lehetővé tevő funkciógombbal 4× sebességű, időben visszafelé történő lejátszás, vagy 30× sebességű, időben előrefelé történő visszajátszás is elérhető. Az egyszeresnél kisebb előrefelé visszajátszás is rendelkezésre áll.

Monitoronként 30 db Full HD-s kamerakép

Egy időben, két monitoron összesen 60 kamerakép jeleníthető meg.

Rendszermenedzsment-értesítés

A videomenedzsment-szoftver a rendszernaplóban megjelenő hibákról egy külső e-mailszerveren keresztül küld üzenetet a beállított címekre. Erre akkor kerül sor, ha egy adott kamera huzamosabb ideje elérhetetlen, egy szerverrel megszakadt a kapcsolat, vagy nem lehet írni az egyik merevlemezre vagy videobufferbe, a NAS írási sebessége túl lassú stb.

Audiorögzítés

Az Intellio Video System támogatja hangsávok rögzítését is, így a megfigyelni kívánt területről komplett audiovizuális felvételt képes rögzíteni. A rendszerben lévő hangsávok szabadon hozzárendelhetők bármelyik kamerához vagy kameracsoporthoz, sőt egy kamerához egyszerre több hangsávot is hozzá lehet keverni -élő monitorozáskor és a rögzített anyag visszajátszásakor egyaránt. A hangsávok rögzítését paraméterezni is lehet: ha a hangerő nem ér el egy - a felhasználó által beállítható - küszöbértéket, nem történik rögzítés.

3D térképes felület

A rendszerben lévő kamerák megjeleníthetők 3D-térképen, makettként láthatóvá téve a komplexum teljes videó-megfigyelőrendszerét.

Panoráma mód

Több kamera képének együttes, összefűzött megjelenítése, melynek segítségével lehetőség nyílik megfigyelni egy területet vagy épületrészt kivételesen nagy felbontásban, összefüggő, gigapixeles felbontású élőképen. Az akár több mint 100 kameraképet is tartalmazó nézet precíz összefűzését megkönnyítik a szoftver automatikus megoldásai. A megoldás kiválóan alkalmazható lelátók, sportkomplexumok vagy egyéb, tömegtartózkodásra alkalmas létesítmények megfigyelésére.

Amennyiben bármilyen kérdés merül fel a fentiekkel kapcsolatosan, kérem keressetek továbbra is bizalommal!

Nagy Ferenc

ügyvezető

Like 2K Kft.